VERHALEN

V02VormVogel.png

IN DE VORM VAN EEN VOGEL (2017)

In de vorm van een vogel is een collectie van 99 columns die een periode bestrijken van 9 jaar, georganiseerd volgens seizoenen in plaats van per jaar. De meeste teksten ervan verschenen op de blog 'Gedachten' maar werden grondig herlezen en waar nodig geredigeerd, een beetje zoals je van een muziekband een box-set kan kopen met 'geremasterde' opnames.

In de vorm van een vogel bevat gedachten over Gent en Brussel, over de staat van het land, over openbaar vervoer en gevoelens, en kijkt altijd met een kritische blik naar zowel de buiten- als binnenwerelden waarover geschreven wordt. Je kan de hele bundel voor rien de knots downloaden in PDF-formaat (A5, goed voor tablets en PC's) en EPUB voor Kindles.

 

V01Recombinant.png

RECOMBINANT (2016)

Recombinant is mijn eerste bundeling van kortverhalen, geoogst uit meer dan een decennium schrijven. Over veertien kortverhalen en acht microstories neem ik de lezer mee door de uitgaansbuurten van Gent, de eerste menselijke kolonie bij een andere ster, de woestijnen van Arizona en gezellige eetkamers in Vlaamse voorsteden. Mijn personages zijn oude vrienden, jonge zotten, harde politiemensen, wetenschappers, loonslaven en kleine criminelen. Als ze je niet allemaal kunnen bekoren is dat niet erg. Zo lang er maar een paar zijn die je mogen bijblijven, entertainen of aan het fronsen zetten. Recombinant is zowel in PDF voor PC en tablet als in EPUB voor Kindle beschikbaar. Tegen een vrije bijdrage, die start aan €0 (meer daarover onderaan deze pagina).

poËZIEBUNDELS

P06SnelheidDuisternis.png

De snelheid van de duisternis (2019)

Er komen ontzagwekkende dingen op ons af, vaak lelijk en nauwelijks te bevatten, soms gekenmerkt door een vergankelijke schoonheid. 'De snelheid van de duisternis’ (2019) is een bundel van 29 gedichten in hevige beroering over de wereld en in constante dialoog met anderen. Het is een verfbom vol van peilloze gevoelens en de tegenkrachten die die proberen samen te houden. Vrolijk zal niemand er van worden, maar wie mij kent, die leest mijn werk ook niet om eens een avond zorgeloos te lachen.

VOLTERRA (2017)

'Volterra' (2017), mijn vijfde dichtbundel, is genoemd naar een stadje in Italië waar ooit één van de centra lag van de verloren gegane Etruskische beschaving. De bundel bestaat uit vier cycli die allemaal moeite hebben om de alomtegenwoordige duisternis buiten te houden die de wereld in zijn greep lijkt te hebben. Een ingesproken versie kan je hier vinden.

Subductie (2013)

'Subductie' (2013) bestaat uit drie cycli van tussen de zeven en de elf gedichten elk, los gecategoriseerd volgens thema. De titel illustreert een afgelegde weg: één aardplaat die onder een andere schuift, een daad van vergetelheid waar de gevolgen ook bovengronds voelbaar zijn in de vorm van bergen en vulkanen.

Epicentrum (2012)

'Epicentrum' (2012) is een gedestilleerde staalkaart van negen voorafgaande jaren dichten. Terugkerende thema's zijn het leven in steden (buitenland of binnenland), de verstilde kracht van verloren lopen, en uithalen van theatraliteit en liefde zonder sentiment. Een ingesproken versie is hier downloadbaar - de map bevat elk gedicht als afzonderlijk audiobestand.

ENCELADUS (2015)

'Enceladus' (2015) is mijn vierde dichtbundel en bevat 37 gedichten in vier cycli. Centrale thema's zijn reizen, alles overweldigende vloedgolven, pogingen om greep te krijgen op de werkelijkheid, en de taal die moet ontworpen worden om dat te kunnen. Als bonus bevat 'Enceladus' nog het grote gedicht 'De Grote Mandrenke', geïnspireerd door de natuurramp met dezelfde naam.

Synaeresis (2012)

'Synaeresis' (2004-2012) is eigenlijk een verhaal in dichtvorm - in twee grote delen volgt de lezer diverse personages in het Gent van de 26ste eeuw, na de zondvloed, als de gildes weer de macht stevig in handen hebben. Bereid je voor op een dolle rit met jazz, minotaurussen en gemuteerde landschappen!

P0Precambrium.png

PRECAMBRIUM I & II (2000-2011)

'Precambrium' is een dubbele verzameling van eerdere dichtpogingen die indien niet bijzonder goed (geen enkel ervan haalde de eersteling 'Epicentrum'), mogelijk een interessante reis door de tijd kunnen zijn van de periode van 2000 tot 2011, die de eerste, soms chaotische jaren vormden van experimenteerdrang met vers en taal. Precambrium I en Precambrium II zijn allebei als PDF beschikbaar.

 

 

NON-FICTIE

DE NIEUWE STAAT (2017)

Dit is de 'volwassen' opvolger van Genealogie van de miserie, een project waarin ik tracht uit te tekenen hoe een potentiële nieuwe staatsstructuur er kan uit zien, waar de nieuwe polen van de macht moeten komen en hoe men het huidige politieke landschap moet analyseren. Beschikbaar als PDF en als EPUB. Laat de revolutie maar komen.

 

GENEALOGIE VAN DE MISERIE (2015)

In een groot uitgevallen essay van ongeveer 12.000 woorden tracht ik me te buigen over hoe onze politiek, economie en samenleving in haar huidige onwaarschijnlijke toestand geraakt is. En hoe we er misschien weer uit kunnen raken. Dit is maar een aanzet. Het grote werk moet geleverd worden door de opvolger 'De nieuwe staat', dat direct ook al een stuk ambitieuzer zal zijn.


ANDERE PROJECTEN

DE LEGENDE VAN DE VIER (2014)

Dit kortverhaal schreef ik in 2003 en werd eind 2014 verstript door tekenaar Rob Notebaert, met layoutwerk van Jo Claeys. Kort, explosief en gruwelijk: een miniballade van voorstedelijk geweld.

 

de conduit-cyclus (202X)

Een zesdelige reeks sf-romans beschrijft de opkomst en ondergang van diverse interstellaire staten. Aan dit project werk ik al meer dan 22 jaar. Momenteel probeer ik dit via reguliere weg gepubliceerd te krijgen, maar indien dat niet lukt, zal de reeks integraal hier terechtkomen.


Wat kost dit allemaal?

Helemaal niets. Wie me echter wel wil steunen, mag dat absoluut doen door een vrije bijdrage te storten op BE50-0013-2754-1318. Tenslotte zijn ook gedichten niet zomaar wat woorden, en zijn er vele uren, weken en maanden tijd in gekropen om ze tot leven te laten komen. Maar waarom betalen als je overal op internet gratis huisvlijt kan vinden van papieren poezen die zich tijgers wanen en je op evenementen voor nougatbollen verwaandheid kan meenemen per lopende meter, nietwaar. Zelfs bitter blijf ik op temperatuur.

Je kan ook altijd m'n site of m'n werk aanraden aan andere mensen, of me volgen via diverse sociale media - het kost jou niets, en ik word er blij van! Verder kan je me als taalhuurling boeken via Eisbär Communications, mijn vertaal-, schrijf- en redigeerbijberoep. Mijn prijzen zijn fair en mijn werk vlug, alleen ben ik niet altijd beschikbaar.